TAMPONGER: Du kan være mye du ikke vet om tampongen. FOTO: Scanpix
TAMPONGER: Du kan være mye du ikke vet om tampongen. FOTO: ScanpixVis mer

tampong

5 ting du ikke visste om tamponger

I antikkens Roma laget man tamponger av ull!

TOPP: Mange jenter bruker tamponger når mensen kommer i løpet av en måned – men hva vet du egentlig om den «greia» du setter inn?

Under finner du seks fakta om tampongen.

LES OGSÅ: Skjønnhetstips for late jenter

1. Før tampongen kom og ser ut som den gjør i dag, laget kvinnene i antikkens Roma tamponger av ull.

Kvinner i Indonesia brukte plantefiber, afrikanske kvinner brukte rullet gress, kvinner fra Hawaii brukte den hårete delen av bregner og japanske kvinner laget tamponger av papir og bandasje. (Og måtte forøvrig bytte tampongen cirka 10-12 ganger om dagen).

2. Det fantes ikke tampongreklamer før i 1980.

«Friends»-stjernen Courtney Cox var den første personen som brukte ordet «period» (mensen, jour. anm.) i en TV-sendt reklame for Tampax i 1985. Det var ekstremt vågalt på den tiden – hvor sykt er ikke det?

3. Tampongsyken (eller TSS) er veldig uvanlig. Bare tre til fire kvinner per 100.000 rammes av sykdommen.

Tampongsyken kan du rammes av hvis du ikke bytter tampong ofte nok. Sykdommen minner om influensa og kan i verste fall være dødelig. Så lenge du bytter tampong og bind ofte nok, har du ingenting å være redd for!

LES OGSÅ: Kim avslører detaljer rundt «Kyga»-bruddet

4. Sally Ride var den første amerikanske kvinnen i rommet og hun tok med seg bøttevis av tamponger opp dit. Hun hadde knytt sammen tampongens snøre slik at de ikke skulle sveve vekk.

5. Tamponger i hylse er desidert mest vanlig i USA på grunn av det hygeniske aspektet, mens tamponger uten hylse er mest vanlig i Europa på grunn av det miljøvennlige aspektet.