STRAMT TØY: Trange klær gjør at det blir fuktighet i underlivet ditt, og dét kan igjen skape et miljø som er perfekt for bakterier å leve i. FOTO: Scanpix
STRAMT TØY: Trange klær gjør at det blir fuktighet i underlivet ditt, og dét kan igjen skape et miljø som er perfekt for bakterier å leve i. FOTO: ScanpixVis mer

Vagina

5 underlivsfeil jenter gjør om sommeren

Pass ekstra godt på å unngå disse tingene!


TOPP: Det er nok ikke bare oss i TOPP som elsker sommeren.

I våre øyne er det den desidert beste årstiden: Sol, grilling, varme, is, bading... Blir det diggere? Nope.

Det er altså mange (!) positive sider ved sommeren, men den varme og klamme årstiden gjør også at man er mer utsatt for diverse ting – spesielt når det gjelder underlivet.

Med tanke på at hele 75% av kvinner har en eller annen form for vaginal infeksjon i løpet av livet, for eksempel UVI eller sopp, er det viktig å ta godt vare på «utstyret».

LES OGSÅ: 13 ting du mest sannsynlig ikke visste om guttenes sæd

Under finner du fem ting mange jenter gjør feil om sommeren, og som du bør passe ekstra godt på å unngå.

1. Du dusjer for mye. Denne har du kanskje hørt før, og det stemmer at man bør tenke over det hele året – men det er spesielt viktig på sommeren. Husk at vaginaen din er selvrensende!

– Å vaske seg for mye, forstyrrer den delikate pH-balansen i underlivet, sier lege Abigail Stapleford til Cosmopolitan.

2. Du bruker for trange klær. Ja, det er deilig å endelig kunne hente frem den stramme Levis-shortsen fra klesskapet; da er det liksom sommer. Likevel bør du være forsiktig.

Stapleford forklarer nemlig at trange klær gjør at det blir fuktighet i underlivet ditt, samtidig som det blir minimalt med luft. Dét kan igjen skape friksjon og irritasjon, og resultatet er et miljø som er perfekt for bakterier å leve i.

LES OGSÅ: 7 ting du vil vite om penisen – men ikke tør å spørre om!

3. Du bytter ikke bind/tampong ofte nok. Stapleford oppfordrer til å bruke tamponger på sommeren, fordi de holder fuktighet (som bakterier elsker) borte på en mer effektiv måte enn bind.

Uansett om du bruker bind eller tampong, bør du huske å bytte enda oftere enn normalt.

– Å bytte regelmessig, holder underlivet ditt rent og relativt luktfritt, sier legen.

4. Du fjerner hår, og hopper i vannet kort tid etterpå. – Å vente minst 24 til 48 timer med å bade, gjør at du unngår å irritere huden med klorvann eller vannet i havet. Dét kan føre til infeksjoner og betennelser, forteller Stapleford.

Du bør altså vente minst et døgn med å både etter at du har fjernet hår, både ved voksing og barbering.

LES OGSÅ: Disse 7 tingene er det (veldig) viktig at du vet før du har sex

5. Du bruker undertøy laget av syntetiske materialer. Ifølge Stapleford, er det bomull som gjelder om sommeren. Dette fordi bomull holder huden din tørr.

Sateng og de fleste andre ikke-bomullsstoffer, holder på fuktigheten – noe som igjen kan føre til sopp- og andre infeksjoner.