SPARE: Sparer du over lengre tid, får du råd til det du ønsker deg. Men hvordan bli flink til å spare? Foto: Scanpix
SPARE: Sparer du over lengre tid, får du råd til det du ønsker deg. Men hvordan bli flink til å spare? Foto: ScanpixVis mer

Økonomi

Slik blir du en mester på å spare

Sååå vanskelig, men så verdt det. 


TOPP: Det pleier ikke være vanskelig å komme på noe vi ønsker oss. Men noe som er ganske vanskelig er å spare til det.

Vi har samlet sammen noen smarte tips, så du endelig skal få spart til det du ønsker deg!

LES OGSÅ: 7 måter å få crushet ditt til å kysse deg

1. Spare hver gang du trekker kortet. I de fleste banker er det en funksjon hvor du kan spare et bestemt antall hver gang du trekker kortet. Du kan for eksempel velge 10 kroner, og på en uke kan du plutselig ha spart 100-200 kroner. Det funker faktisk!

(Pssst: Sparer du for mye, kan du føre det tilbake igjen, men prøv å spare det.)

2. Lag pengeplan. Eller et budsjett, som det så fint heter. Det kan være lurt å ha en liten oversikt over hvor mye du kan bruke på kino, mat eller kafé i måneden – da sporer du ikke helt av og blir blakk med én gang du har fått penger.

3. Ønskeliste. Det er også lurt å føre opp en ønskeliste, så du har i bakhodet hvorfor du faktisk gidder å spare. For det er jo litt kjedelig å sette av penger, men over tid kan du snu det til å bli gøy – fordi du vet at det gir deg noe du ønsker deg til slutt!

4. Innfør shoppestopp. Får du med deg noen venninner på dette, kan det bli litt morsommere. Det er rart hvor mye det hjelper å ha shoppestopp, da er det faktisk lett å klikke seg ut av Nelly eller å droppe turen innom kjøpesenteret. Du har jo ikke «lov»!

Tips: Innfør en dato hvor stoppet er over, ikke ha det til «evig» tid. Da blir det helt umulig å opprettholde – det er i alle fall vår erfaring...

5. Faste avdrag. I nettbanken din kan du også føre opp faste avdrag som går til sparekontoen din hver måned. Pengene forsvinner av seg selv, og du må ikke regne med disse pengene i budsjettet ditt, siden dette er penger du skal spare.

6. Spise hjemme. Altså, hvor koselig er det ikke å spise ute med venninner i ny og ne, spesielt nå om våren? Men det er sprøtt hvor mye du får for 200 kroner i butikken, i motsetning til på restaurant. Prøv å invitér hjem litt oftere!

7. Ønske seg penger. Skriv alltid penger på ønskelista til jul og bursdag! Det er jo så lett å Vippse i 2017.

8. Hjemmelagde gaver. Du kan spare mye på å lage hjemmelagde gaver til venninner. Legg tid og kjærlighet i det, så de blir skikkelig fine! Du kan blant annet lage skrubber, kremer, godteri eller lekre kjeks.

9. Smoothie/kaffe. Det er mye å spare på å lage smoothies og kaffe hjemmefra før skole, jobb eller vennedates. Kjøp en kul kopp-to-go, og lag dette hjemme fremover!

10. Inspo-plakat. Lag en kul motivasjonsplakat med bilder av det du ønsker deg. Heng den opp på badet eller soverommet ditt, så blir du minnet på motivasjonen til å spare hver dag.

Sjekk flere sparetips fra Piateed under!